czwartek, 05 marzec 2020 06:37

WARSZTATY SOUS VIDE NAUCZYCIELI PRZEDMIOTÓW GASTRONOMICZNYCH

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Dnia 2 marca 2020 roku nauczyciele przedmiotów gastronomicznych Pani Ewelina Kozłowska i Pani Karolina Wojtkowska wzięły udział w szkoleniu sous vide.  Jest to jedna z najpopularniejszym współczesnych technik gotowania. Metoda ta składa się z dwóch podstawowych etapów:

 

  1. Pakowanie próżniowe w torbach plastikowych przystosowanych do kontaktu z żywnością i podgrzewania.
  2. Gotowania w kąpieli wodnej z optymalnie dla danego produktu dobraną temperaturą.

Worki do gotowania oddzielają produkt od wody, ale równocześnie pozwalają na bezpośrednie przekazywanie temperatury.

Urządzenie kontrolujące proces to cyrkulator zanurzeniowy, który łączy w sobie termometr, grzałkę oraz pompkę precyzyjnie sterującą procesem ogrzewania i cyrkulacji wody.

Technika ta nie ma sobie równych w powtarzalności, delikatnej obróbce, unikaniu wysuszenia czy niedogotowania produktu.

Praca szefów kuchni z sous vide zmieniła pojęcie na temat stopnia przygotowania surowca. Dawne myślenie o kilku stopniach ugotowania odeszło w niepamięć, a odkryto, że nawet różnica kilku stopni w kąpieli wyłania nową teksturę czy smak.

Zdobyte umiejętności zostaną wykorzystane podczas zajęć praktycznych młodzieży uczącej się w technikum usług gastronomicznych. Uczniowie będą mogli pracować z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu, jakim dysponuje pracownia gastronomiczna.

Czytany 845 razy

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • Dyrektor Szkoły
    mgr Łukasz Godlewski
    (86) 277 11 35
Top