fundacja mikolaja     boton azul    DSC 0446c
 76a9c570815d194f9faa79fc9f82cc22 L         wywiadowkagr2
         
1a 8 6  6  5
wtorek, 24 listopad 2015 08:00

Festiwal Czekolady i Słodyczy 2015

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

         43 uczniów z ZSOiZ w Ciechanowcu, kształcący się na kierunku Technologia żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział 13 listopada 2015 w targach cukierniczych pod nazwą Festiwal Czekolady i Słodyczy w Warszawie.

Tegoroczna impreza odbywała się w Pałacu Kultury i Nauki. Wszystkich zwiedzających czekała moc słodkich i niezwykle interesujących atrakcji. Podczas targów młodzież zaopatrzyła się we wspaniałe dzieła polskiego rzemiosła cukierniczego, poznała tajniki produkcji oraz wykonywała i zdobiła praliny, zobaczyła niezwykłe rzeczy i spotkała wyjątkowe osoby. Najcenniejszym elementem Festiwalu były warsztaty praktyczne zorganizowane przez szereg firm i instytucji oraz wyjątkowe pokazy sztuki cukierniczej, w trakcie których uczniowie podziwiali znanych i cenionych na całym świecie mistrzów cukiernictwa przy pracy nad dziełami sztuki,  m.in. Mistrza Polski w cukiernictwie pana Pawła Małeckiego wraz z panią Aleksandrą Sową z cukierni SOWA. Dzieła tej cukierni, nie tylko pięknie wyglądały ale i wspaniale smakowały.
        Ogromny zachwyt wzbudziły najnowsze trendy w cukiernictwie, a mianowicie torty multimedialne -Najnowszy krzyk ślubnej mody cukierniczej w Hollywood. Okazuje się, że komputerowy maping, projekcja multimedialna oraz wspaniały tort mogą stanowić atrakcję każdego wesela lub dużej imprezy firmowej. Kolejną atrakcją i w dodatku największą w Europie był Czekoladowy pociąg. Wszystkie jego mechanizmy działały, toteż stanowił nie lada atrakcję. Pociąg, jak i cała makieta, z domami, górami, drzewami i mostami została wykonana z różnych rodzajów czekolady.  Warto było przyjechać do Pałacu Kultury i zobaczyć takie cuda.

Czytany 6233 razy

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • p. o. Dyrektora Szkoły
    mgr Ewa Radziszewska
    (86) 277 11 35
Top